Villa Aa | C.F. Møller Architects

save

project name: Villa Aa

Practice:

Architects CF Muller

The company’s website: Aarhus, Copenhagen, Aalborg, Oslo, London, Stockholm, Berlin, Malmö

Completion of the year: 2019

Total area of ​​buildings: 375 square meters

The project Location: Aarhus, Denmark

Landscaping consultants: Queens Landscape

Collaborators: Zenisk AS, Lighting Design

Image credits: Ivar Kaval

More specifications

Excerpts: Villa Aa is an architectural project designed by CF Møller Architects in Denmark. Villa Aa is built as a residence for the next generation of the family on the farm and is designed to adapt to the regulations of the conservation area, the nature of the site and use as an office and home.

Project Description

(“Text as Submitted by the Architect”)

An “invisible” villa built as an addition to a historic farmhouse and respectfully integrated into the surrounding protected nature.

The historic farm building is located in a sheltered countryside near the Oslo Fjord, which has been inhabited since the Viking Age. Villa Aa is built as a residence for the next generation of the family on the farm and is designed to adapt to the regulations of the conservation area, the nature of the site and use as an office and home. The result is, from the outside, an almost invisible villa that fits snugly into the landscape with beautiful views toward the Oslo Fjord and designated areas for work and family life.

office and home

The design of the villa creates a flow and connection between formal and informal functions, combining practicality and luxury. The main entrance is located on the northwest side of the building at the end of a driveway dug into the terrain from the parking lot. The second entrance is a small staircase with a bright green patio connected to a room that can be used as an office as well as a fitness room. The south facade is almost completely glass facade with great views of the fjord and large sliding partitions towards the balcony that connects the villa to the garden and the outside. A formal living room, kitchen and three basic bedrooms face the spacious outdoor spaces. Facing west, the family living room is on the same axis as the bathroom and toilets and ends with a smaller reception and office area that doubles as an east facing guest room. All rooms in this hub have skylights for natural light.

connected to its surroundings
A green roof over the villa serves as an upper balcony. The lower terrace and garden include 2 water features. To the east there is a swimming pool. Beside, smaller ones westward collect rainwater from roofs and hard surfaces and are planted with aquatic plants. Water in ponds reflects sky and light in the same way as fjords and appears as a visual connection to open water.

The choice of concrete as a raw material is stimulated by a concrete barn that is part of the farm. Concrete is used for walls, floors, terraces, stairs, steps and pools. Columns and beams are made of steel. Wood with various surface treatments, such as varnished and smoked wood, is used for the interior. The exterior wood panels are made of cedar wood. The floors inside are made of polished concrete and continue to the outside terraces. This villa connects with the garden and pool area and blurs the boundaries between indoors and outdoors.

Graphics

Pictures

Read more: Architecture | Residential architecture | moderate architecture | Architects CF Muller | Denmark | Europe | European architecture

Leave a Comment