Triangular embeds PR House on a forested hillside in Chile

A series of concrete retaining walls help support an irregularly shaped vacation home in southern Chile designed by architecture firm Triangle.


The PR House is located in Cunco, a city in the Cautín Province of Chile. Designed for a family from Santiago, the holiday home is located on a wooded hillside overlooking Lake Colico.

Above: a triangle The residence is located within a Chilean forest. Top photo: PR House has an irregular V shape

The main challenges for Triangle, based in Santiago, were building a house on a steep slope and enjoying views of the lake.

The team ended up creating a two-storey house of approximately 240 square meters in a V-shape. The house is oriented in such a way that it offers the widest views of the water.

House with wide windows on top of a grassy hill
The building cantilever over the grassy landscape towards the water

The house is situated amidst a series of concrete retaining walls that enable the building to rest on the hillside. The engineers said the walls interfere as little as possible with the terrain, and their graphite color helps them blend in with the site.

The materials were chosen for their strength and ability to blend in with the natural context.

V-shaped roof on top of a house
The walls are set to interfere as little as possible into the terrain

The facades are covered with high-performance lumber that has been chemically modified through a process called acetylation.

“This type of cladding, supplied by Leaf with a 50-year warranty, is ideal for the rainy Konko climate,” the team said.

PR house was captured at sunset
Large glass windows allow the living space to expand outdoors

The house is covered with a pre-painted, metal-clad roof without gutters. Roof borders allow rainwater to be dumped – an ideal solution in areas where leaves may block rainwater pipes.

The exterior also has several terraces with pine floors and metal balustrades.

Inside the residence there is a separation between public and private spaces.

“This clear division is due to the need for spacious family gathering spaces, and at the same time quiet places, with complete independence from each other,” the studio said.

Living room with forest views in Chile
Kitchen, dining and living room downstairs

The team added that the design also allows for adaptability to use and meets different thermal requirements throughout the year.

The lower level houses the kitchen, dining area and living room, while the upper level houses the master suite and several additional bedrooms.

Dining room with pine wood table
The floor is covered with porcelain tiles

Interior finishes include knot-free pine supplied by a local woodworker.

Porcelain tiles have a flooring of metal and wood. A seven-centimeter concrete floor slab—about half the thickness of a regular slab—reduces vibrations and accommodates heating ducts.

Wooden Balcony Surrounding PR House
Pine terraces extend around both floors of the house

Large glazed spaces provide a strong connection to the landscape, as do outdoor terraces on both levels. Downstairs, there is a covered patio that features a built-in grill.

Other Chilean homes include a coastal amoeba-shaped dwelling by Gubbins Polidura Arquitectos and Más Arquitectos, and a wood-clad ski cabin by Iragüen Viñuela Arquitectos that was built over the foundation of an unfinished house.

Photography by Nicholas Sanchez.


Project credits:

Architectural firm: triple
Principal Architects: Thomas Sweet Amenabar and Alejandro Armstrong Ramos

Leave a Comment